Pengalaman Pahitku Ketika Mula Mula Consume Set Kecantikan Shaklee


         Suatu ketika dahulu , sewaktu mula2 cik genius amalkan pengambilan  ESP bertujuan untuk menggantikan sarapan pagi dek kerana jadual kelas yang agak padat bersama kemalasan diri untuk turun ke kafe .Mula2 minum itu , memang rasa teruja ! Mana tidaknya , dengan rasanya yang memang sedap lagi lagi apabila dicampur dengan minuman perisa oren malah ia membantu untuk mengenyangkan cik genius sehingga ke petang.



        Tiba tiba pada suatu hari , cik genius kerap keluar dan masuk ke tandas . Perut ini bukan main lagi memulas , begitu tak sabar sekali ingin mengeluarkan segala isi perutnya. Waktu itu dah terfikir , aku salah makan ke ? Aku tak makan ke ? Apa kena dengan diri ini ? Asyik keluar masuk tandas sahaja .

        Kemudian, cik genius pun cuba mencari jawapan . Tak mungkin salah makan , mesti ada sebab di sebalik kejadian ini . Akhirnya , segala persoalan cik genius telah pun terjawab. Rupa rupanya itulah yang dikatakan dengan HEALING CRISIS . Healing crisis ini merupakan suatu keadaan apabila vitamin tengah bertindak balas dengan badan kita . Itu menunjukkan petanda dan kesan yang bagus kerana vitamin mula hendak mencapai tahap keseimbandangan dalam badan .

       Antara sebab terjadinya masalah cirit birit itu ialah kerana rupanya selama ini sistem pencernaan cik genius tak berapa nak elok sangat . Bermula selesai sahaja fasa healing crisis ini,cik genius mula terasa keberkesanannya.Alhamdulillah ,proses pencernaan cik genius semakin teratur dan badan pula semakin ringan . Alhamdulillah . Nikmat Allah beri yang tak terhingga .Maknanya waktu ni badan cik genius dah get ready untuk jadi lebih ringan,sihat dan bertenaga .Toksin semua sudah dibebaskan dari dalam badan.

Jadi saranan cik genius , sekiranya setelah anda amalkan apa jua set kesihatan Shaklee , sila rujuk kepada agen Shaklee anda sekiranya anda mengalami masalah seperti berikut :

-Cirit birit
-Demam
-Selesema
-Jerawat halus dan macam macam lagi

     Nasihat cik genius sebelum membuat pembelian vitamin Shaklee , pastikan anda membeli dengan mereka yang bertanggungjawab dan memiliki ilmu nutrisi yang lengkap . Anda ingin mencuba supplemen Shaklee ? Ayuh hubungi cik genius :)

    

Adakah Pengambilan Sayur Dan Buah Sudah Tidak Penting Setelah Wujudnya Supplemen ?


Kenapa kau masih makan sayur dan buah walaupun dah banyak vitamin yang kau telan ??

      Konsepnya begini, dalam kehidupan seharian ini , pengambilan sayur , buah , lauk berprotein dan berkarbohidrat amat penting untuk tumbesaran badan dan ksihatan kita serta seisi keluarga.Namun , dalam mengambil berat dengan menu seimbang untuk kita sekeluarga , kita perlu tahu juga tidak semua buah dan sayuran yang kita ambil itu bebas bahan kimia dan juga sihat untuk badan kita.



   Terdapat sesetengah pihak yang tidak bertanggunjawab mencampurkan bahan yang tidak sepatutnya ke dalam buah buahan dan sayuran yang dijual di pasaran untuk memastikan produk mereka lebih segar , besar dan baru. Untuk mengelakkan persaingan , mereka juga menggunakan penggunaan racun serangga untuk tanaman mereka.

"Yeke?? Tak tahu pulak ? Tapi saya basuh elok elok , bersih bersih sampai boleh nampak muka saya kat buah tu."

       Sebenarnya ,kadang kadang kita rasa kita dah basuh bersih buah dan sayur tu , tapi sebenarnya masih tak bersih. Bila masak tu, kadang kadang sampai terlebih masak . Terlebih layu baru dihidangkan di atas meja .Inilah antara perkara yang rata rata masyarakat sekarang terlepas pandang .Perbuatan ini boleh menyebabkan nutrien di dalam sayur dan buah masing masing sudah hilang ke persekitaran .

       Dan disebabkan perkara inilah ,kita perlu amalkan pengambilan vitamin di dalam kehidupan seharian kita dengan tujuan untuk topap nutrient yang tidak mencukupi untuk badan kita.

Macam solat fardu kita , mesti ada lopong2 kan , solat fardu mesti wajib buat . Nak topap kekurangan , mesti kena solat sunat . Macam tahajud , hajat , taubat dan sebagainya.

      Macam konsep vitamin , sayur dengan buah masih wajib makan kan ? Tapi mesti ada kekurangan dan kelopongan , sudah tentu kena ambil makanan tambahan seperti supplemen Shaklee.
Jom sama2 naiktaraf kesihatan kita . Badan kita nak pakai lama , bukan sehari dua !

     Jadi , penggunaan Basic H ketika membasuh sayur dan buah untuk dihidangkan buat seisi keluarga mampu untuk menyingkirkan bahan toksin dan juga bahan kimia yang berbahaya malah ia menjadikan sayur dan buah buahan anda lebih segar dan sihat.









Manusia Dan Al Quran

     Al Quran diturunkan kepada manusia melalui Nabi Muhammad S.A.W sebagai petunjuk dan mengandungi kisah kisah tentang masa dahulu dan juga akan datang .
Kandungan Surah Al Alaq sendiri mengisahkan tentang manusia dan manusialah yang paling banyak sekali disebut di dalam al Quran .



      Betapa Allah mengangkat darjat manusia setinggi tingginya sehingga memilih Nabi Muhammad yang merupakan seorang manusia untuk menjadi pengutus terakhir sebelum hari Kiamat . Allah juga telah berjanji di dalam Surah Al Hijr Ayat 9 bahawa Dia akan melindungi Al Quran sehingga ke hari kiamat . Tiada sesiapa pun yang dapat meniru ataupun mengubah segala isi kandungannya .
Marilah kita sama sama mendaulatkan Al Quran . Sekurang kurangnya satu hari satu ayat . Lama lama kita tambah tambah dan tambahkan .

    Cik genius nak kongsikan sebuah kisah pada zaman dahulu yang menunjukkan bahawa Islam itu tidak memilih kasih , Islam itu agama yang adil .

     Ada seorang putera yang bernama Jablah Ibnu Ayham yang sedang bertawaf di Baitullah sambil memakai sebuah jubah . Tiba tiba ada seorang hamba ini terpijak jubah si putera ini . Apalagi , marah bukan main lalu ditamparnya si hamba ini .

     Lalu , hamba ini datang berjumpa dengan Umar Al Khattab yang ketika itu sedang memerintah lantas dia pun bercerita segala benda yang terjadi dari A sehingga Z. Bagi berlaku adil , Umar membawa hamba ini bertemu semula si putera lalu dikatakan kepada putera ini :

"Wahai Jablah ibnu Ayham , mohonlah maaf dari hamba ini dan biarkan dia membalas kembali perbuatan yang kau lakukan kepadanya."

Putera ini menjawab :

"Mengapa perlu aku biarkan dia menampar wajahku? Aku ini putera raja sedangkan dia hanyalah hamba ! "

     Putera tersebut berasa sangat tidak berpuas hati dan kembali pulang ke negara asalnya dan keluar daripada Islam .

NAMUN !

     Umar dan para sahabat yang lain tidak mengambil berat sangat tentang hal ini kerana ianya melibatkan prinsip agama Islam iaitu bersifat sama rata tanpa mengira darjat dan bangsa . Ianya adalah lebih baik untuk mengorbankan seorang hamba Allah yang keluar dari Islam berbanding mengorbankan prinsip agama Islam yang terunggul.

     Jadi , layanlah saudaramu dengan sifat yang luhur beserta budi pekerti yang baik tanpa mengira harta , pangkat dan darjat .

Artinya : “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah   dan janganlah kamu sekalian berpecah belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu semua ketika kamu bermusuh-musuhan maka Dia (Allah) menjinakkan antara hati-hati kamu  maka kamu menjadi bersaudara sedangkan kamu diatas tepi jurang api neraka, maka Allah mendamaikan antara hati kamu. Demikianlah Allah menjelaskan ayat ayatnya  agar kamu mendapat petunjuk” (Q.S. Ali Imran ayat 103)





Cara Bahagikan Masa Sebagai Seorang Pelajar Dengan Mudah Agar Tidak Terbelenggu Dengan Kerja



     Risau juga bila tahu jumlah penganggur naik kepada 3.3% Januari yang lepas. Allahuakbar. Dalam takut takut tu sempat lagi saya cari jalan untuk hadapi risiko pengangguran pada masa akan datng. BERBISNES . Itulah option terbaik yang dapat cik genius fikir buat masa ini.Cuba bayangkan , anda pemegang pinjaman PTPTN dan kemudian apabila anda graduate , anda tidak diberi peluang atau apa apa tawaran pekerjaan langsung . Boleh bayangkan bagaimana anda hendak membayar pinjaman PT anda ?

     Bila duduk rumah , tak semestinya duit tak keluar.Takkanlah duit topup pun nak minta mak . Duit poket keluar minum dengan kawan kawan pun mak yang bagi . Kena tahu juga , mak dah banyak keluar duit untuk kita waktu kita belajar dulu, bila lagi nak balas jasa mak ayah kita ?Cik genius pun student juga . Tahun depan In Sha Allah tahun pertama cik genius melanjutkan pelajaran untuk degree cik genius dan cik genius ingin berkongsi tips menjadi seorang student dan businesswoman dalam masa yang sama .

BANGUN AWAL DAN TIDUR AWAL

     Pukul 3.30 pagi macam tu cik genius dah bangun dah . Set buffer( sejenis apps untuk berkongsi status di FB) buat dalam masa satu jam . FB walking( komen n like fb kawan kawan ) 30 minit. Buat entry blog (weekend sahaja) 2 jam untuk 2 entry.30 minit lagi baca tentang produk Shaklee. Mula jam 6 pagi , cik genius akan reply wasap customer yang cik genius belum reply lagi.Lepas tu set 1 jam untuk revise subjek yang cik genius ambil , dan 15 minit untuk prereading sebelum kelas.

BASUH BAJU DAN IRON

     Jadi student yang duduk jauh dari ibu ayah ni , memang kena pandai berdikari . Nak harapkan siapa ? Mesin basuh pun nak tak nak je hidup kan . Jadi cik genius memang akan basuh baju dalam masa 30-45 minit. 15 minit berus baju , 5 minit rendam dengan pewangi. Lagi 25 minit bilas dan sidai baju . Dalam masa 5 minit rendam tu , waktu tu lah nak lipat baju yang baru lepas angkat sambil jerang air .Atau waktu ni boleh reply wasap customer atau kemas bilik.

      Weekend memang cik genius akan gosok baju dan tudung untuk 1 minggu . Jimat masa . Tenaga sekali je keluar . Nak pakai terus je grab tak payah nak fikir iron2 terus.

      Bila berbisnes memang akan jadi kepochi sikit , jumpa mana mana kawan kan . Weh , kau dah ada kad bisnes aku ke belum? Hehehe promote shakleelah weh .apa lagi... Sempat pula tu bisnes offline. Lagi lagi kalau jumpa lecturer . Madam , ni bisnes kad saya , kalau madam nak cuba supplemen apa apa , bolehlah cuba Shaklee. saya pengedar Shaklee yang sah . :D

      Biarlah orang cakap terdesak ke apa ke . Kita ni fikirkan masa depan . Dengan ekonomi sekarang ni memang susah kalau harapkan duit makan gaji je . Modal Shaklee pun murah murah sahaja . RM 80 SM/RM90 SS. Seumur hidup pula tu !

Sebelum anda membuat keputusan untuk berbisnes Shaklee , baca dahulu 3 Sebab Mengapa Anda Perlu Sertai Kami , Si Celik Genius ! Cik genius pasti dan jamin , anda tidak akan menyesal setelah membuat keputusan nanti !

Setelah Sertai Business Shaklee, Wanita ini Dapat Meringankan Beban Suaminya Untuk Membayar Bil dan Juga Sewa Rumah ! Anda Bila Lagi Nak Sertai Kami ?? Biar Kami Pimpin Anda Menuju Kejayaan !!








Cara Mudah Untuk Jaga Kulit Wajah Agar Tidak Mudah Rosak


     Hari ni cik genius ada satu topik untuk dikongsikan dengan anda semua . Mesti ramai lagi yang belum tahu macam mana nak jaga kulit muka dengan betul . Alah , ada bekas dan parut parut sikit sikit normallah . Makan Shaklee nanti hilanglah dia.


TUALA KHAS


     Bila berbicara tentang kulit wajah, sifatnya memang sudah semulajadi sensitif dan sangat nipis berbanding kulit badan yang lain. Gosok guna berus kuali pun okay. Siapa yang masih amalkan lap muka menggunakan tuala badan , itu satu kesalahan yang besar sekali ! Sediakan satu tuala kecil yang memang khas untuk lap muka sahaja ! Jangan buat lap peluh ke buat picit jerawat ke ataupun buat lap tangan.

TUKAR ANAK TUDUNG

     Perkara ini khas untuk golongan gegirls macam cik genius . Ada ke lelaki pakai tudung :D Bila kita berpeluh , secara tidak langsung kuman kuman dan bakteria peluh tu melekat pada anak tudung terutamanya inner . Rajin rajinkanlah tukar anak tudung dan inner. Sebaik baiknya sediakan dua tiga inner yang lain sebagai ganti untuk ditukar nanti . Usahlah  ditunggu berbau baru hendah ditukar dan dibasuh .

PILIH PENCUCI MUKA YANG SESUAI

     Yang ni ramai yang terikut ikutkan nafsu dan hati masing masing . Mula mula kena tahu dulu jenis kulit macam mana Dah tahu kulit berminyak ke , normal ke , kombinasi ke , baru pilih pencuci yang sesuai. Kadang kadang ada sesetengah orang ,asyik tukar tukar produk dia . Tak boleh tu . Nak tukar produk pun ada cara dia.Cara cuci muka pun ada cara jugak . Kalau ikutkan nak tulis memang tak cukup tiga hari tiga malam . Kena tahu juga Cara Untuk Memilih Pencuci Muka Yang Betul agar tak menyesal nanti.

BEHAVEKAN TANGAN ANDA

     Part ni cik genius tahu sangat memang hobi setiap orang . Sambil tulis tulis diari ke layan layan movie ke ,bukan main lagi tangan dia pun yang lagi sebelah ada juga task peribadi . Sibuk ditegur sapa encik jerawat itu . Pecahkan ke apa ke. Gosok gosok muka ke kan . Tak boleh tu ! Jadikan tapak tangan sebagai musuh utama wajah anda .Lainlah nak cuci muka tu kan , takkan cuci muka guna tapak kaki pula betul tidak ?

Kalau dah pening sangat , cuba produk itu tak elok , produk ini tak elok , apa kata jom beralih arah ke produk Shaklee ? Diyakini selamat , semulajadi dan tidak diragui lagi !

Cik genius akan guide cara pemakaian dan keadaan kulit anda sehingga anda kembali pulih :)

Cuba Lihat Video Ini Bagaimana Wanita Ini Bebas Daripada Masalah Jerawat Yang Membelenggu Dirinya Selama 7 Tahun !











Tips Sebelum Mencuba Produk Baharu Agar Tidak Tertipu Dengan Keberkesanannya


     Tak semua produk di pasaran sesuai dengan wajah kita bukan ? Tapi apa yang penting adalah bagaimana kita hendak memilih produk yang terbaik dan bersesuaian dengan kulit wajah . oh ya , suka cik genius pesan janganlah semata mata nampak kulit model flawless sangat sangat , itu yang buatkan kita terus terjatuh cinta .



Analisis Kulit Wajah
      Ada yang jenis tengok muka dia berminyak tapi sebenarnya produk yang dia pakai membuatkan kulit jadi berminyak , tona jadi tak sekata dan sebagainya . Saranan cik genius ialah banyakkan membaca mengenai jenis2 kulit dan cuba dapatkan pandangan konsultan kesihatan dan kecantikan .

Detox Kulit Wajah Dahulu
      Sebelum nak tukar kepada produk yang baharu, sebaiknya berhenti guna apa apa sahaja di wajah . Baik serum , baik bedak atau sebagainya . Cuma cuci dengan air bersih 100% sahaja ! Lap dengan tuala lembut .Tap. Tap . Tap. Ini untuk memastikan keadaan kulit yang sebenar sebelum memilih sesuatu produk yang bersesuaian.

Ikut Cara Penggunaan Yang Betul
      Yang ni jangan main terjah sahaja tau ! Biasanya kalau kita beli produk , dia akan guide cara macam mana nak guna produk . Berapa banyak kuantiti dan sebagainya . Ada yang berfikiran , lagi kerap aku guna ni , lagi elok lah nanti kesannya . Salah tu awak ! Kandungan dan bahan di dalam sesuatu produk tu biasanya memang dah ditetapkan kadarnya untuk kegunaan kulit wajah  . Kemungkinan sahaja penggunaan yang lebih kerap akan menjadikan kulit lebih teruk.

     Jangan lupa baca di sini untuk tips memilih pencuci muka yang betul .Atau kalau nak mudah dan selamat , gunakan Nutriwhite Shaklee dan amalkan pemakanan Set Kecantikan Shaklee untuk mencantikkan kulit dari dalam .

Nutriwhite Shaklee sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah seperti :

Kulit berjerawat

  • Kulit kering


  • Kulit berminyak


  • Tona kulit tidak sekata


  • Parut jerawat


  • Kulit muka sensitif


  • Kulit berbelang


  •       Jangan dibiarkan kulit wajah semakin melarat . Lagi lambat anda bertindak , lagi lambat anda dapat rasa keajaibannya dengan Shaklee ! Cuba Lihat Video Ini Bagaimana Wanita Ini Mampu Bebas Daripada Masalah Jerawat Yang Membelenggu Dirinya Selama 7 Tahun !










    Tips Sebelum Memilih Pencuci Muka Yang Betul Agar Tidak Menggerutu Nanti

         Sekarang ini memang wujudnya lambakan produk kosmetik di pasaran yang mempunyai pelbagai testimoni yang menarik . Tak kurang juga yang menjanjikan kulit yang gebu dan menawan hanya dengan penggunaan selama 3 hari sahaja , namun adakah anda tergolong dalam golongan yang ingin merosakkan wajah anda tanpa berfikir terlebih dahulu kesan kesan yang bakal anda hidapi ?



         Dulu cik genius bertukar tukar tau pakai pencuci muka . Name it , semua cik genius dah cuba . Muka waktu tu memang berminyak . Sangat ! Kadang kadang bukan muka kita memang semulajadi berminyak tau , tapi disebabkan penggunaan pencuci muka yang salah menyebabkan minyak keluar dan jerawat pun tumbuh .

         Lagi satu , mesti kita kena cuba cuba kan kalau nak tahu mana yang sesuai . Mula mula pakai pencuci muka , normal sebenarnya jerawat keluar ke , mengelupas ke . Cuba tengok dalam masa seminggu . Kalau masih tak stop jugak ,mungkin pencuci tu memang tak sesuai . Kadang kadang sebenarnya tu healing crisis .

         Lepas tu , sebelum tukar pencuci baru . Kita kena detox kulit wajah dulu . Haaaa , bukan badan je kena detox, muka uolls pun wajib tau . Jangan pakai apa jenis skincare pun dekat muka anda dalam masa tiga hari . Krim ke , scrub ke apa ke . Stop dulu . Basuh pakai air jek . Time ni , jerawat memang naik banyak sebab nak kasi betul betul clear . I panggil ni fasa bersabar dan bertabah hahahaa .

         And then , tengok betul betul ingredients dia . Ada yang pencuci yang ada alkohol ,tak sesuai untuk muka kering dan berminyak . Ada yang contain cocoa butter , tak sesuai untuk berminyak . Pokok pangkal , wajib buat research dulu !

         Tak tahu nak pilih macam mana , tak tahu nak guna produk apa . Tak tahu nak jaga kulit wajah macam mana , yang tahu sekarang nak bagi kulit sihat dan bersih je . Jangan risau ! Cik genius boleh guide uollsss .

         Susah susah sangat ,apa kata cuba pencuci muka Nutriwhite Shaklee . Dijamin selamat , semulajadi dan halal .

    Memang sesuai sangat dengan mereka yang mengalami masalah :


    • Kulit berjerawat
    • Kulit kering
    • Kulit berminyak
    • Tona kulit tidak sekata
    • Parut jerawat
    • Kulit muka sensitif
    • Kulit berbelang