Tanda Tanda Anda Menghidap Masalah Kencing Manis Dan Cara Mengatasinya

     Masalah kencing manis atau diabetes ini merupakan suatu keadaan apabila glukosa di dalam darah melebihi paras normal atau paras yang sewajarnya .Antara cara untuk mengatasi masalah diabetes ialah dengan mengamalkan pengambilan Resveratrol yang konsisten setiap hari . Untuk glukosa yang berlebihan , glukosa akan disimpan di dalam hati dan digunakan apabila paras glukosa rendah di dalam darah .


     Insulin merupakan hormon yang bertindak sebagai kunci untuk membolehkan glukosa diserap masuk ke dalam sel badan . Apabila hormon insulin tidak dapat dihasilkan , glukosa tidak dapat digunakan oleh sel badan . Ada keadaan apabila sel langerhan di pankreas yang berfungsi untuk hasilkan insulin telah dimusnahkan oleh sistem imun.

Antara tanda tanda berlakunya masalah diabetes ialah :

  • Kerap dahaga
  • Kerap buang air kecil
  • Kehilangan berat badan
  • Selera makan bertambah
  • Gatal gatal pada kulit
  • Kerap letih dan penat ( Lihat Punca Badan Letih Dan Lesu )
  • Penglihatan yang kabur
  • Luka lambat sembuh
  • Pening kepala
Simptom ini biasanya boleh tidak dapat dikesan sehinggalah berlakunya komplikasi awal kencing manis seperti jangkitan kuman pada kaki . Paras glukosa yang tinggi akan menarik perhatian bakteria yang menyebabkan luka lambat sembuh .

Bagaimana Resveratrol Membantu Untuk Merawat Masalah Diabetes ??


  • Memperlahankan dan mengawal "Metabolic Syndrome"
     Resveratrol membantu untuk mengatasi kerosakan sel dan membaiki sel . Ia juga berfungsi untuk melindungi telomere dari radikal bebas .Malah ,secara tidak langsung ia membantu untuk mengurangkan Metabolic Syndrome atau Sindrom Resistansi Insulin . Metabolic Syndrome ialah keadaan di mana tekanan darah tinggi , lemak berlebihan di sekitar pinggang , paras kolestrol yang tinggi di dalam badan berlaku serentak pada satu masa dan meningkatkan risiko untuk penyakit kardiovaskular
 
  • Kepekatan dan paras glukosa dikawal di dalam darah
      Kandungan polifenol di dalam Vivix membantu untuk memberi lebih masa kepada insulin untuk menukarkan glukosa kepada glikogen dengan melambatkan penyerapan karbohidrat ke dalam darah .Hal ini dapat mengelakkan paras glukosa menjadi lebih tinggi di dalam darah .

      Kandungan Anthocyanins membantu untuk mengatasi sebarang jangkitan penyakit . Kebanyakkan sayur dan buah buahan yang berwarna warni seperti tomato , blueberry dan ceri .
Malah , anthocyanins juga mampu mengelakkan kerosakan pada bahagian mata , dan organ dalaman dengan menangkis jangkitan kuman serta menagkis perhatian bakteria.

  • Mengelakkan pembentukan protein AGE
        Protein AGE iaitu advanced glycation end products protein yang terbentuk akibat paras glukosa yang terlampau tinggi . Ia merupakan protein yang telah bergabung dengan molekul gula dan telah melalui proses yang dinamakan sebagai glycation. Protein ini perlu dikawal dengan resveratrol untuk mengelakkan masalah seperti atherosclerosis , masalah buah pinggang dan Alzheimer .

Masalah diabetes ini bukanlah suatu masalah yang boleh dipandang remeh . Jangan ambil mudah dan cepat ambil tindakan dengan amalkan Vivix dalam kehidupan seharian disamping gaya hidup yang sihat .









Istimewanya Bisnes Sampingan Dari Rumah Yang Mudah Dan Fleksibel Ini


     Secara peribadinya ,cik genius memilih bisnes Shaklee sebagai platform untuk menjana pendapatan sampingan cik genius kerana :

-Tak perlu simpan stok melainkan untuk tujuan COD
-Yuran keahlian yang sangat rendah hanya RM80 SM/RM 90 SS
-Tak perlu ke pejabat pos
-Tak perlu sewa kedai ,hanya memerlukan kedai online sahaja
-Tiada istilah HEAD HUNTING

Kenapa anda perlu memilih "CELIK GENIUS EMPIRE"?



-Team cik genius akan guide anda untuk membuat marketing melalui
blog (SPECIAL)
-Team members yang sangat supportive dan tak lokek ilmu
-Kelas nutrisi akan diadakan untuk memastikan team kami melahirkan consultant yang berilmu
-Cik genius mengamalkan konsep "Back To The Only One" , cik genius saling mengingatkan antara satu sama lain amalan rohani di samping berbisnes



Anda layak untuk join team cik genius sekiranya :

-Anda seorang yang berjiwa kental
-Tak mudah patah semangat
-Bersedia untuk belajar ilmu baharu
-Bersedia untuk menjana income sehingga 6 angka

Cik genius boleh bantu anda dan dedahkan kepada anda rahsia kejayaan cik genius , namun dengan syarat anda mestilah sertai kami !



Memang bukanlah berlian dan permata yang menjadi janji manis kami , namun apa yang kami boleh berikan dan tolong anda ialah rahsia kami dalam berbisnes Shaklee. Bisnes yang paling mudah dan fleksibel .


Dengan itu , marilah cik genius kongsikan dengan anda group cik genius yang super awesome !!






i


Peluang Menjana Pendapatan Sampingan Untuk Mereka Yang Betul Betul Layak


      Zaman sekarang ini bukanlah zaman untuk kita melaburkan wang kita sesuka hati di mana mana . Zaman sekarang ini kita perlu banyak berjimat cermat dengan kenaikan harga barang yang sudah semakin tidak terkawal lagi.Apalagi untuk mereka yang bergelar sebagai seorang pelajar ,mana duit makan lagi , duit tambang balik lagi , duit buku , duit program dan sebagainya . Itu mujur juga hostel disediakan . kalau tidak , lagi parah bukan ?


      Memang cik genius sangat berjimat cermat , bajet duit makan itu ini .Bahagikan perbelanjaan antara keperluan dan kehendak.Anda semua pun kena berjimat cermat juga . Bukan bermaksud tidak boleh berbelanja langsung . Cuma wajib bahagikan antara kehendak dan keperluan . Sekarang ini , barang dah semakin melonjak naik harganya ,kita sebagai pengguna mesti kena berjimat cermat .

      Walau macam mana pun , cik genius tahu sangat ,jimat banyak mana sekalipun , tetap ada masa yang tak cukup . Betul tak ? Sebab tu kita semua kena bertindak bijak macam cik genius . Biar berfikiran jauh ke hadapan . Berfikir , berfikir dan berfikir di luar kotak . Sekaranglah tiba masa nak jana side income dengan cik genius .

       Lagi lama anda ambil masa untuk berfikir , lagi lambat tindakan yang anda ambil , lagi lambatlah kesan dan impak positif yang akan anda rasakan .

       Kalau anda join bisnes team cik genius ,anda sangat beruntung ! Kenapa ?
-Anda akan dimasukkan ke dalam group coaching khas untuk membimbing anda
-Anda diajar untuk membuat marketing melalui blog (SPECIAL !!!!)
-Anda mendapat team yang bukan sahaja mementingkan duniawi malah kami juga menekankan amalan rohani
-Kelas nutrisi akan diadakan
-Kelas secara online juga akan diadakan
dan macam macam lagi !

Lagi lama anda ambil masa untuk berfikir , lagi lambat kesan yang akan anda rasai .


     Senang je ! Nak daftar jadi ahli ? Modal cuma RM 80 SM/RM 90 SS !

-Tak payah simpan stock (Melainkan anda memilih untuk COD)
-Tiada sewa kedai( semua hujung jari sahaja)
-Anda tidak perlu bersusah payah ke pejabat pos( Shaklee akan uruskan A- Z)

Baca di sini untuk 3 sebab mengapa anda perlu berdaftar dengan cik genius .








Angan-Angan Mat Jenin Cik Genius 10 Tahun Akan Datang


      Kali ini cik genius nak kongsikan kepada rakan rakan semua sebahagian daripada perancangan masa depan cik genius . Mudah mudahan tercapai semua impian cik genius .


       Suatu hari nanti , cik genius In Sha Allah pasti akan memiliki keluarga cik genius sendiri . Cik genius akan ada anak anak dan partner hidup yang soleh dan solehah , partner yang boleh menjadi imam kepada keluarga cik genius, partner dunia akhirat yang taat kepada perintah Allah, Rasul dan ibu bapanya dengan bersungguh , partner yang pemurah, penyayang dan tak banyak songeh :D

       Sebagai seorang ibu yang penyayang dan bertanggungjawab serta mementingkan kebajikan anak anak tersayang , lahir je budak budak tu nanti , cik genius akan buka akaun bank seorang satu khas untuk pendidikan mereka. Akaun tabung haji itu sudah tentu In Sha Allah . Cik genius akan berikan didikan dan asuhan yang terbaik buat mereka supaya mereka menjadi manusia yang beriman , bertanggungjawab dan penyayang .

     Pada cik genius , sebolehnya , biarlah mereka belajar sehingga ke menara gading . Nak berbisnes ? Boleh sahaja . Tapi jadilah businessman yang berilmu . Nak memasak ? Boleh sahaja , tetapi jadilah tukang masak yang berilmu . Cik genius akan pastikan mereka menjadi orang yang berilmu sebab pada cik genius ilmu inilah yang akan mengangkat darjat manusia.

     Apa yang cik genius nak ialah , bonding antara anak anak dengan parents dan sesame mereka sangat rapat . Cik genius akan terapkan nilai2 murni , dan rasa cintakan ilmu dalam diri mereka dan cik genius akan make sure tempat yang diaorang paling rasa selesa ialah di rumah , teman yang paling rapat dan paling sesuai untuk mereka meluahkan rasa hati mereka ialah ibu bapa mereka(cik genius dan partner)

Jadilah apapun dan siapapun , yang penting ilmu sentiasa di dada.


     Lepas habis je belajar nanti (lagi 4 tahun ) In Sha Allah , pada asalnya cik genius nak sambung master dan phd(masih dalam perancangan ) ,tapi bergantung pada keadaan dulu  Misi 100 k before 30 an perlu dilaksanakan uolls ! Mana nak kumpul duit untuk bina rumahtangga lagi :P Bagi parents lagi , duit belajar adik adik lagi hehe. Duit PTPTN ? Cik genius akan buat sehabis baik , sedaya upaya cik genius untuk dapatkan scholarship . Allah tahu yang terbaik buat cik genius . Orang kata awal lagi nak fikir masa depan , tapi pada cik genius , orang yang gagal untuk merancang adalah orang yang merancang untuk gagal.

P/s : Dah sibuk cerita keturunan cik genius , partner hidup tak jumpa lagi :P Bakal partner tengah struggle focus belajar nak bedah orang sekarang ni.Cik genius tak letak banyak syarat , asalkan imannya nombor satu, bertanggungjawab dan tak panas baran pun dah okay.Syarat lain discuss nanti ;)



Pengalaman Pahitku Ketika Mula Mula Consume Set Kecantikan Shaklee


         Suatu ketika dahulu , sewaktu mula2 cik genius amalkan pengambilan  ESP bertujuan untuk menggantikan sarapan pagi dek kerana jadual kelas yang agak padat bersama kemalasan diri untuk turun ke kafe .Mula2 minum itu , memang rasa teruja ! Mana tidaknya , dengan rasanya yang memang sedap lagi lagi apabila dicampur dengan minuman perisa oren malah ia membantu untuk mengenyangkan cik genius sehingga ke petang.



        Tiba tiba pada suatu hari , cik genius kerap keluar dan masuk ke tandas . Perut ini bukan main lagi memulas , begitu tak sabar sekali ingin mengeluarkan segala isi perutnya. Waktu itu dah terfikir , aku salah makan ke ? Aku tak makan ke ? Apa kena dengan diri ini ? Asyik keluar masuk tandas sahaja .

        Kemudian, cik genius pun cuba mencari jawapan . Tak mungkin salah makan , mesti ada sebab di sebalik kejadian ini . Akhirnya , segala persoalan cik genius telah pun terjawab. Rupa rupanya itulah yang dikatakan dengan HEALING CRISIS . Healing crisis ini merupakan suatu keadaan apabila vitamin tengah bertindak balas dengan badan kita . Itu menunjukkan petanda dan kesan yang bagus kerana vitamin mula hendak mencapai tahap keseimbandangan dalam badan .

       Antara sebab terjadinya masalah cirit birit itu ialah kerana rupanya selama ini sistem pencernaan cik genius tak berapa nak elok sangat . Bermula selesai sahaja fasa healing crisis ini,cik genius mula terasa keberkesanannya.Alhamdulillah ,proses pencernaan cik genius semakin teratur dan badan pula semakin ringan . Alhamdulillah . Nikmat Allah beri yang tak terhingga .Maknanya waktu ni badan cik genius dah get ready untuk jadi lebih ringan,sihat dan bertenaga .Toksin semua sudah dibebaskan dari dalam badan.

Jadi saranan cik genius , sekiranya setelah anda amalkan apa jua set kesihatan Shaklee , sila rujuk kepada agen Shaklee anda sekiranya anda mengalami masalah seperti berikut :

-Cirit birit
-Demam
-Selesema
-Jerawat halus dan macam macam lagi

     Nasihat cik genius sebelum membuat pembelian vitamin Shaklee , pastikan anda membeli dengan mereka yang bertanggungjawab dan memiliki ilmu nutrisi yang lengkap . Anda ingin mencuba supplemen Shaklee ? Ayuh hubungi cik genius :)

    

Adakah Pengambilan Sayur Dan Buah Sudah Tidak Penting Setelah Wujudnya Supplemen ?


Kenapa kau masih makan sayur dan buah walaupun dah banyak vitamin yang kau telan ??

      Konsepnya begini, dalam kehidupan seharian ini , pengambilan sayur , buah , lauk berprotein dan berkarbohidrat amat penting untuk tumbesaran badan dan ksihatan kita serta seisi keluarga.Namun , dalam mengambil berat dengan menu seimbang untuk kita sekeluarga , kita perlu tahu juga tidak semua buah dan sayuran yang kita ambil itu bebas bahan kimia dan juga sihat untuk badan kita.



   Terdapat sesetengah pihak yang tidak bertanggunjawab mencampurkan bahan yang tidak sepatutnya ke dalam buah buahan dan sayuran yang dijual di pasaran untuk memastikan produk mereka lebih segar , besar dan baru. Untuk mengelakkan persaingan , mereka juga menggunakan penggunaan racun serangga untuk tanaman mereka.

"Yeke?? Tak tahu pulak ? Tapi saya basuh elok elok , bersih bersih sampai boleh nampak muka saya kat buah tu."

       Sebenarnya ,kadang kadang kita rasa kita dah basuh bersih buah dan sayur tu , tapi sebenarnya masih tak bersih. Bila masak tu, kadang kadang sampai terlebih masak . Terlebih layu baru dihidangkan di atas meja .Inilah antara perkara yang rata rata masyarakat sekarang terlepas pandang .Perbuatan ini boleh menyebabkan nutrien di dalam sayur dan buah masing masing sudah hilang ke persekitaran .

       Dan disebabkan perkara inilah ,kita perlu amalkan pengambilan vitamin di dalam kehidupan seharian kita dengan tujuan untuk topap nutrient yang tidak mencukupi untuk badan kita.

Macam solat fardu kita , mesti ada lopong2 kan , solat fardu mesti wajib buat . Nak topap kekurangan , mesti kena solat sunat . Macam tahajud , hajat , taubat dan sebagainya.

      Macam konsep vitamin , sayur dengan buah masih wajib makan kan ? Tapi mesti ada kekurangan dan kelopongan , sudah tentu kena ambil makanan tambahan seperti supplemen Shaklee.
Jom sama2 naiktaraf kesihatan kita . Badan kita nak pakai lama , bukan sehari dua !

     Jadi , penggunaan Basic H ketika membasuh sayur dan buah untuk dihidangkan buat seisi keluarga mampu untuk menyingkirkan bahan toksin dan juga bahan kimia yang berbahaya malah ia menjadikan sayur dan buah buahan anda lebih segar dan sihat.









Manusia Dan Al Quran

     Al Quran diturunkan kepada manusia melalui Nabi Muhammad S.A.W sebagai petunjuk dan mengandungi kisah kisah tentang masa dahulu dan juga akan datang .
Kandungan Surah Al Alaq sendiri mengisahkan tentang manusia dan manusialah yang paling banyak sekali disebut di dalam al Quran .



      Betapa Allah mengangkat darjat manusia setinggi tingginya sehingga memilih Nabi Muhammad yang merupakan seorang manusia untuk menjadi pengutus terakhir sebelum hari Kiamat . Allah juga telah berjanji di dalam Surah Al Hijr Ayat 9 bahawa Dia akan melindungi Al Quran sehingga ke hari kiamat . Tiada sesiapa pun yang dapat meniru ataupun mengubah segala isi kandungannya .
Marilah kita sama sama mendaulatkan Al Quran . Sekurang kurangnya satu hari satu ayat . Lama lama kita tambah tambah dan tambahkan .

    Cik genius nak kongsikan sebuah kisah pada zaman dahulu yang menunjukkan bahawa Islam itu tidak memilih kasih , Islam itu agama yang adil .

     Ada seorang putera yang bernama Jablah Ibnu Ayham yang sedang bertawaf di Baitullah sambil memakai sebuah jubah . Tiba tiba ada seorang hamba ini terpijak jubah si putera ini . Apalagi , marah bukan main lalu ditamparnya si hamba ini .

     Lalu , hamba ini datang berjumpa dengan Umar Al Khattab yang ketika itu sedang memerintah lantas dia pun bercerita segala benda yang terjadi dari A sehingga Z. Bagi berlaku adil , Umar membawa hamba ini bertemu semula si putera lalu dikatakan kepada putera ini :

"Wahai Jablah ibnu Ayham , mohonlah maaf dari hamba ini dan biarkan dia membalas kembali perbuatan yang kau lakukan kepadanya."

Putera ini menjawab :

"Mengapa perlu aku biarkan dia menampar wajahku? Aku ini putera raja sedangkan dia hanyalah hamba ! "

     Putera tersebut berasa sangat tidak berpuas hati dan kembali pulang ke negara asalnya dan keluar daripada Islam .

NAMUN !

     Umar dan para sahabat yang lain tidak mengambil berat sangat tentang hal ini kerana ianya melibatkan prinsip agama Islam iaitu bersifat sama rata tanpa mengira darjat dan bangsa . Ianya adalah lebih baik untuk mengorbankan seorang hamba Allah yang keluar dari Islam berbanding mengorbankan prinsip agama Islam yang terunggul.

     Jadi , layanlah saudaramu dengan sifat yang luhur beserta budi pekerti yang baik tanpa mengira harta , pangkat dan darjat .

Artinya : “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah   dan janganlah kamu sekalian berpecah belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu semua ketika kamu bermusuh-musuhan maka Dia (Allah) menjinakkan antara hati-hati kamu  maka kamu menjadi bersaudara sedangkan kamu diatas tepi jurang api neraka, maka Allah mendamaikan antara hati kamu. Demikianlah Allah menjelaskan ayat ayatnya  agar kamu mendapat petunjuk” (Q.S. Ali Imran ayat 103)